Veus que no veus

Veus que no veus 2

Veus que no veus presenta la versió femenina de les anomenades “entrades clàssiques”, els números que inicien un espectacle o enllacen escenes. Per una banda, i com a pallassa augusta, la Pepa Plana. Per l’altra, en el rol de pallassa blanca, la Clara del Ruste. Com canvien i quin significat prenen quan es juguen des de dues pallasses en comptes de dos pallassos? La companyia de Pepa Plana sempre ha reivindicat la figura de la pallassa i ara presenta els números circenses més clàssics. Es tracta de riure? Sí, però no només d’això, sinó de parlar, jugar i, potser, mossegar.

Fitxa ArtísticaPallassa Augusta: Pepa Plana
Pallassa Blanca: Clara del Ruste
Direcció: Joan Arqué
Escenografia: Xavier Erra
Assistent direcció: Inés García
Vestuari: Rosa Solé / Imma Ebjol
Coreografia: Roger Julià
Il·luminació: Yuri Plana
Música: Lluís Cartes
Música i veu a Tirallonga de monosíl·labs: Rosa Pou
Fotografia: Aureli Sendra / Tony Lara
Producció: Cia Pepa Plana

La premsa ha dit:

Veus que no veus
Pepa Plana està magnífica i extraordinària. L’energia, la riquesa dels seus gestos, els infinits recursos que demostra, el ritme sobre l’escenari, el moviment que acompanya cada paraula, el contrast d’estats d’ànim i, en definitiva, la comunicació de Pepa Plana sobre l’escenari són potentíssims i fan d’aquest espectacle un dels millors de la seva carrera, ja que uneix les seves dots teatrals amb un terreny al qual no acabava d’entrar mai: la pallassa de pista. I aporta com a gran novetat una rèplica, l’actriu Noël Olivé, tot un descobriment que fa el paper de carablanca i de persona d’ordre davant les estridències de la dona augusta.
La versió en clau femenina de dues de les entrades més clàssiques del circ és una de les grans novetats de l’espectacle i un homenatge a les àvies que no van poder ser pallasses. L’espectacle parla de la desigualtat que pateixen les dones des d’una òptica feminista.“Si ens heu vist és perquè hi som”, diuen Plana i Olivé al final de l’espectacle. I esperem que hi continuïn sent i que les puguem seguir veient en moltes sales de Catalunya, perquè aquest espectacle, pel que es veu, és una peça imprescindible que esperem trobi el seu lloc. S’ho mereix.
Marcel Barrera, Recomana 19/10/18.

Veus que no veus
S’han acabat les metàfores, Pepa Plana es presenta sense filtres. Ara, acompanyada per Noel Olivé que assumeix el rol de Carablanca: alta, estirada, dominadora i patèticament derrotada per l’espontaneïtat i l’empatia d’una Augusta com Pepa Plana que les canta com un bufó al seu rei. I que aconsegueix divertir el poble. Aquest dues pallasses fan un espectacle tendre com un matalàs, però amb un sa punt de cinisme.
Reivindiquen les dones a l’escena. I a les direccions dels teatres. I ho fan amb les entrades clàssiques, evitant trepitjar (divertidament) les versions de’n Tortell Poltrona i emparant-se amb la màxima del Monti: nosaltres volem “trabajar de trabajar”.
Jordi Bordes, Recomana 20/10/18

Veus que no veus
Veus que no veus es un espectáculo apto y, diría más, necesario para adolescentes y adultos, que debería recorrer sin cesar teatros y festivales del país y más allá. Pepa Plana domina el lenguaje universal del humor y de ahí nace una fuerza que vulnerabiliza, atraviesa y alcanza la razón del espectador. Es este uno de esos espectáculos, cada vez menos frecuentes en la escena actual, que te llevas a casa y quieres compartir con el entorno porque, además, termina por todo lo alto y logra imprimir en la platea una sonrisa de ilusión y también algo de esa chispa mágica que emana de los ojos de ese memorable tándem de payasa y actriz que devora la escena. No se las pierdan, por favor.
Carlos Be, 18/07/2019

Veus que no veus
Pepa Plana és tan potent que ella mateixa es converteix en leitmotiv dels seus propis espectacles. Tendra, ocurrent, ràpida de reflexos, mordaç si cal, amb un sentit del tempo i de la pausa magistrals, intensament expressiva, aclaparadorament divertida. Encantadora! Noël Olivé li fa un contrapunt molt sòlid, amb un personatge magníficament construït que es fa progressivament còmplice de l’objectiu perseguit. Una molt bona actriu que adopta el rol de la pallassa ‘seriosa’ i que fa brillar encara més la mirada més innocent i despreocupada de la pallassa Augusta. Un esplèndit tàndem escènic.
Maria Camps, Diari de Menorca 02/08/19

Veus que no veus
Pepa Plana i Noël Olivé, una augusta i una carablanca, dues pallasses que ens fan riure molt a Veus que no veus, un espectacle del tot recomanable, no se’l perdin.
em>J.Antonio Aguado. Diari de Terrassa 04/09/19