Pepa Plana triomfa amb ‘Amaluna’ un espectacle del Cirque du Soleil

La pallassa Pepa Plana estrena oficialment amb el Cirque du Soleil el 19 d’abril a Montreal amb l’espectacle “Amaluna”. La Pepa dóna la benvinguda al públic i després realitza dos funcions: la primera, tracta sobre la seducció i l’enamorament entre dues pallasses, una juga el rol d’home i l’altre de dona, i la segona és conseqüència de la seducció que és en part, l’embaràs i la pallassa amb molts i molts fills. Plana ha signat contracte de dos anys i li sembla que el seu període amb el Cirque du Soleil acabarà llavors. Tot i que ha indicat que mai se sap i que gaudeix molt amb la companyia, la Pepa ha assegurat, en una entrevista amb l’ACN, que té ganes de tornar i fer les seves pròpies aventures.

A Plana li va sorprendre molt quan li van dir els representants del Cirque du Soleil perquè formés part d’un nou espectacle que encara no tenia nom. Membres del famós circ havien seguit a Pepa i els havia agradat la seva feina. La Pepa va ser el febrer del passat any a Mont-real i la «enlluernar». No va acceptar però a la primera de canvi perquè, com ha dit rient, «tampoc tens 20 anys”.

No obstant això, tenia clar que el projecte li venia molt de gust: «És la primera vegada que el Cirque du Soleil fa un espectacle marcadament femení amb un 70% de les artistes dones». Així, es va incorporar el gener d’aquest 2012 i el procés de creació va ser molt llarg. En total són 53 artistes a la pista. «Gaudeixo molt en fer un xou d’aquestes característiques cada dia amb 2.400 persones, és un regal fer riure tota aquesta multitud».

‘Amaluna’ s’inspira en ‘La Tempesta’ de William Shakespeare, aquest és el seu punt de partida. La trama se situa en una illa de dones, on hi ha la celebració de la Miranda, que es fa dona. No obstant això, a l’illa arriba la tempesta i, amb ella, els homes. «Aquí comença tot l’embolic», va dir Plana. Després hi ha una història d’amor de Miranda i Romeo i es barregen diferents personatges de Shakespeare.

Una pallassa que parla català

La Pepa parla molt poc en l’espectacle i ho fa en català. «Al principi els semblava molt estrany perquè creien que m’inventava una llengua i que mig barrejava el francès, el castellà, l’italià i el portuguès. Pensaven que feia una barreja de llengües llatines », ha dit la pallassa somrient, que ha declarat que” en cap moment hi ha hagut cap problema, sinó al contrari “.

De fet, ha ressaltat que les paraules que diuen els pallassos s’han de traduir quan canvien de país, però com ella ha començat a dir les breus frases en català ja no les canviaran. Parlar en català també li permet veure si hi ha entre el públic algun català. Es dóna compte si hi ha entre el públic algun somriure fora de to quan diu alguna cosa en llengua catalana.

El futur de Pepa, per veure

Plana ha signat amb el Cirque du Soleil un contracte de dos anys i li sembla que el seu període amb el circ acabarà llavors. Tot i que ha indicat que “mai se sap”, la Pepa ha assegurat que té “ganes de tornar i fer les seves aventures i jugar”. La pallassa considera que els assajos ja són un flaix amb les seves 12 hores maratonianes i amb 150 persones treballant. «És una gran producció i un gran vaixell i els mitjans que tenen per a qualsevol cosa són de somni. Amb menys de la meitat no gaudiríem ni res per poder fer coses a casa », va assegurar. Però ella no es deixa enlluernar perquè «de vegades les coses més boniques són les més simples i el públic gaudeix quan hi ha veritat i subtilitat». Plana, així mateix, creu que és molt més fàcil fer riure a un pati de butaques de 150 persones.

Va admetre que el que li va costar més era unificar el llenguatge i aprendre que no era el seu xou sinó «una eina que havia d’adaptar al sistema». Plana ha dit inicialment, un crea el nombre i en principi hi ha molta llibertat per fer el que vols i proposes i després venen “les retallades”.

L’obra es va estrenar a Montreal i va rebre molt bones crítiques, segons explica la Pepa, i la sala s’omple en cada representació. Ara començarà un llarg periple de representacions: Montreal, Quebec, Toronto, Vancouver, Seattle, Portland, Chicago … La gira ja està prevista fins l’any 2015. I a Europa? «Els espectacles arriben a Europa quan ja fa cinc o sis anys rodant”.

Diari de Tarragona - Pere Francesc

Posted by pepaplana in : Noticies,