Trajectòria

Pepa Plana, actriu i pallassa catalana, nascuda a Valls, Tarragona, el 2 de maig de 1965, és un referent nacional en el gènere per la qualitat dels seus espectacles i per la seva contribució en la visualització de les pallasses, destacant com una de les figures europees.

Pepa Plana és una pallassa que prové del món de la interpretació. Llicenciada a l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 1989, que després dels seus primers passos va fundar la companyia Preterit Perfecte amb la que varen crear i girar tres espectacles. També va participar en col·laboracions més exòtiques com la companyia turca Sandimay. I no va ser fins al 1998 que va donar el pas definitiu a crear la seva pròpia companyia amb una clara intenció de fer teatre de pallassos pensats per a un públic adult i es així com estrena l’espectacle “De Pe a Pa”, a la Fira de Tàrrega, que després va portar a la Sala Muntaner de Barcelona on es va mantenir vuit mesos en cartell.

L’any 2000, presenta al IXè Festival de Pallassos de Cornellà l’espectacle “Giulietta” amb el que torna a la Sala Muntaner per fer-hi temporada. Amb tots dos espectacles ha recollit varis premis a més de molt bones crítiques.

Es a la Fira de Tàrrega 2004 que presenta el tercer espectacle, “Hatzàrdia”, estrenat al Teatre Fortuny de Reus en el marc de la Fira de Circ-Trapezi 04. Es el primer cop que juga amb un codi no verbal.

“L’atzar” estrenat al Teatre Tantarantana BCN al Novembre Vaca del 2004, es un espectacle inspirat en “l’Hatzàrdia”, de format més reduït tècnicament per així poder viatjar més fàcilment i representar-lo en espais més acollidors.

I al gener del 2010 estrena “Penèlope”, també sense text, en el marc del Festival Pallassodrom de Vila-seca i comença a girar fent temporada a la Sala Muntaner durant cinc setmanes a l’abril i maig del 2010. Tots aquests espectacles segueixen en cartell.

Amb “Èxode”(2011), per primer cop comparteix escena amb dos altres reconeguts pallassos, Joan Montanyès ‘Monti’ i Joan Valentí ‘Nan’, per tal d’explicar la duresa de les grans migracions per motius polítics i econòmics.

I el 2012, inicia una nova etapa de la mà del Cirque du Soleil, amb la creació i gira del espectacle “Amaluna” de la prestigiosa companyia Quebequesa.

Amb “Despistats” (2014) conjuntament amb en Toti Toronell, començà amb els espectacles de teatre de carrer per obrir una altra finestra per guaitar el món.

Seguidament, al Festival Grec de Barcelona 2016, es va estrenar el nou unipersonal “Paradís Pintat”, amb el que insistim en el drama diari de les migracions.

Al 2017, estrena “Suite”, un altra aposta pel teatre de carrer que ha girat pels principals festivals d’estiu de casa nostra.

Al octubre del 2018. Estrena “Veus que no veus” al Festival de Pallassos de Cornellà. Aquest cop és un duo de la Pepa com a pallassa augusta i la Noël Olivé com a pallassa blanca, que fan una mirada als números clàssics de pallassos. Però evidentment i seguint amb el segell de la companyia, no només és un espectacle de pallasses molt divertit, si no que també te un alt contingut reivindicatiu.

Juntament amb el reconeixement del públic, també li han atorgat nombrosos guardons, on destacaríem el Premi Nacional de Cultura 2014 atorgat per de la Generalitat de Catalunya.

Tot això ha fet que Pepa Plana sigui la pallassa catalana més reconeguda i que el seu camí hagi servit per obrir un nou mercat en el panorama teatral de l’estat, i que cada nou projecte s’esperi amb expectació.p>

Pepa Plana ha estat també la directora artística del Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, absolut referent del gènere, de caràcter bianual, des de la primera edició, el 2001 fins a la última el 2009.