Trajectòria

Sense-nas

Pepa Plana, actriu i pallassa catalana, és l’ànima i directora artística de la companyia que porta el seu nom. La Cia Pepa Plana és un referent nacional en el gènere per la qualitat dels seus espectacles i per la seva contribució en la visualització de les pallasses, destacant com una de les figures europees.

Pepa Plana prové del món de la interpretació, llicenciada al Institut del Teatre de Barcelona l’any 1989, que després dels seus primers passos va fundar la companyia Preterit Perfecte amb la que varen crear i girar tres espectacles.

I no va ser fins al 1998 que va donar el pas definitiu a crear la seva pròpia companyia amb una clara intenció de fer teatre de pallassos pensats per a un públic adult i es així com ha estrenat i girat deu espectacles.

Començà al 1998 amb el “De Pe a Pa” a la Fira de Tàrrega, que després va portar a la Sala Muntaner de Barcelona on es va mantenir vuit mesos en cartell. Després va venir el “Giulietta” a l’any 2000 al IXè Festival de Pallassos de Cornellà amb el que torna a la Sala Muntaner per fer-hi temporada.

Al 2004 és el torn del “Hatzàrdia”, estrenat al Teatre Fortuny de Reus en el marc de la Fira de Circ-Trapezi i que també participà a la Fira de Tàrrega del mateix any. Es el primer cop que juga amb un codi no verbal.

Al mateix any, neix “L’atzar” estrenat al Teatre Tantarantana de Barcelona al Novembre Vaca del 2004, es un espectacle inspirat en “l’Hatzàrdia”, de format més reduït tècnicament per així poder viatjar més fàcilment i representar-lo en espais més acollidors.

I al gener del 2010 estrena “Penèlope”, també sense text, en el marc del Festival Pallassodrom de Vila-seca i torna a la Sala Muntaner durant cinc setmanes per fer-hi temporada, per continuar amb la gira nacional i internacional.

Amb “Èxode” al 2011, per primer cop comparteix escena amb dos altres reconeguts pallassos, Joan Montanyès ‘Monti’ i Joan Valentí ‘Nan’, per tal d’explicar la duresa de les grans migracions per motius polítics i econòmics.

Durant el 2012 i 2013, inicià una nova etapa de la mà del Cirque du Soleil, amb la creació i gira del espectacle “Amaluna” de la prestigiosa companyia Quebequesa.

Amb “Despistats” 2014, conjuntament amb en Toti Toronell, començà amb els espectacles de teatre de carrer per obrir una altra finestra per guaitar el món.

Seguidament, al Festival Grec de Barcelona 2016, es va estrenar el següent unipersonal, “Paradís Pintat”, amb el que insistim en el drama diari de les migracions.

Al 2017, estrena “Suite”, un altra aposta pel teatre de carrer que va girar pels principals festivals d’estiu de casa nostra.

A l’octubre del 2018 estrena “Veus que no veus” al Festival de Pallassos de Cornellà, després passa pel Festival Grec, el Temporada Alta i fa temporada a l’Escenari Joan Brossa. Aquest cop és un duo de pallasses, amb una pallassa augusta i una pallassa blanca, que fan una mirada als números clàssics de pallassos.

Al gener del 2022, estrena “Si tu te’n vas”, que seguint també amb els números clàssics de pallassos, aquest cop ja és un trio: Blanca, Augusta i ContraAugusta. També fa temporada al Centre de les Arts Lliures de Barcelona per seguidament començar la gira per tot l’estat.

Molts d’aquests espectacles han girat també per Europa i Amèrica Llatina amb assiduïtat.

Juntament amb el reconeixement del públic ha estat guardonada amb nombrosos premis, on destacaríem el Premi Nacional de Cultura 2014 atorgat per la Generalitat de Catalunya i el “Premio Nacional de Circo 2022” atorgat pel “Ministerio de Cultura” del Govern d’Espanya.

Tot això ha fet que Pepa Plana sigui la pallassa catalana més reconeguda i que cada nou projecte s’esperi amb expectació.

Pepa Plana ha estat també la directora artística del Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, absolut referent del gènere, de caràcter biennal, des de la primera edició, el 2001 fins a la última el 2009. I al maig del 2018, torna aquest festival en un format molt més reduït, de caràcter anual, i amb la voluntat de recuperar poc a poc la volada que va tenir, dirigit també per Pepa Plana.